To nieco inna zupa niż te zwykłe dyniowe. Dodatek lekko podsmażonych porów i białego wina dodaje jej wspaniałego smaku. Podawać z chlebem posmarowanym masłem.
Składniki:
- 1 (1kg) cała dynia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 por, umyty i posiekany
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 5 łodyżek pietruszki
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Dynię przekroić na pół, wydrapać pestki, posmarować oliwą z oliwek i ułożyć przekrojoną stroną w dół na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż miąższ da się łatwo nakłuć widelcem. Odstawić, by lekko ostygła, a następnie wydrapać miąższ.
- W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażać na niej pora wraz z czosnkiem na średnim ogniu przez około 5 minut.
- Tymianek, liście laurowe i pietruszkę zawinąć w małą ściereczkę lub kawałek tetrowej pieluchy, dobrze zawiązać i ułożyć na porach. (Można je też wrzucić luzem do zupy, ale trzeba pamiętać, żeby je wyjąć przed zmiksowaniem.) Dodać wino i dusić całość około 5 minut aż większość wina wyparuje.
- Dodać bulion drobiowy i dynię i gotować zupę jeszcze przez 10 minut. Wyjąć zawiniątko z ziołami i zmiksować zupę. Doprawić solą, pieprzem, śmietaną i cukrem. Na koniec doprawić octem z białego wina.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
80 minut
Całkowity czas:
100 minut
Średnia 5 / 5 (1764 głosów)