Home Zupy Smakowita zupa dyniowo-porowa

Smakowita zupa dyniowo-porowa

by

To nieco inna zupa niż te zwykłe dyniowe. Dodatek lekko podsmażonych porów i białego wina dodaje jej wspaniałego smaku. Podawać z chlebem posmarowanym masłem.

Składniki:

  • 1 (1kg) cała dynia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 por, umyty i posiekany
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 5 łodyżek pietruszki

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  • Dynię przekroić na pół, wydrapać pestki, posmarować oliwą z oliwek i ułożyć przekrojoną stroną w dół na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż miąższ da się łatwo nakłuć widelcem. Odstawić, by lekko ostygła, a następnie wydrapać miąższ.
  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażać na niej pora wraz z czosnkiem na średnim ogniu przez około 5 minut.
  • Tymianek, liście laurowe i pietruszkę zawinąć w małą ściereczkę lub kawałek tetrowej pieluchy, dobrze zawiązać i ułożyć na porach. (Można je też wrzucić luzem do zupy, ale trzeba pamiętać, żeby je wyjąć przed zmiksowaniem.) Dodać wino i dusić całość około 5 minut aż większość wina wyparuje.
  • Dodać bulion drobiowy i dynię i gotować zupę jeszcze przez 10 minut. Wyjąć zawiniątko z ziołami i zmiksować zupę. Doprawić solą, pieprzem, śmietaną i cukrem. Na koniec doprawić octem z białego wina.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

80 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1764 głosów)

related articles