Home Zupy Zupa zielony ogród

Zupa zielony ogród

by

Zupa pełna zielonych warzyw – z brokułami, groszkiem, fasolką, bobem, a wszystkie mrożone, więc można ją gotować przez cały rok.

Składniki:

  • 300 ml wrzątku
  • 1 kostka rosołowa lub 2 łyżeczki bulionu w proszku
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 4 cebulki dymki, posiekane
  • 1 duży ziemniak, obrany i posiekany w kostkę
  • 1 duża marchewka, posiekana w kostkę

Przygotowanie:

  • Do garnka wlać wrzątek, dodać kostkę rosołową i wymieszać. Dodać sok pomidorowy, czosnek, dymkę, ziemniaki i marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Brokuły w razie potrzeby pokroić na mniejsze cząstki i dodać do zupy wraz z kapustą, fasolką, bobem i groszkiem. Znów doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć lekko ogień, ale gotować jeszcze przez 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Doprawić zupę do smaku i nakładać do miseczek. Posypać świeżą bazylią.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1300 głosów)

related articles