Zupa pełna zielonych warzyw – z brokułami, groszkiem, fasolką, bobem, a wszystkie mrożone, więc można ją gotować przez cały rok.
Składniki:
- 300 ml wrzątku
- 1 kostka rosołowa lub 2 łyżeczki bulionu w proszku
- 1 litr soku pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 4 cebulki dymki, posiekane
- 1 duży ziemniak, obrany i posiekany w kostkę
- 1 duża marchewka, posiekana w kostkę
Przygotowanie:
- Do garnka wlać wrzątek, dodać kostkę rosołową i wymieszać. Dodać sok pomidorowy, czosnek, dymkę, ziemniaki i marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Brokuły w razie potrzeby pokroić na mniejsze cząstki i dodać do zupy wraz z kapustą, fasolką, bobem i groszkiem. Znów doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć lekko ogień, ale gotować jeszcze przez 5 minut, aż warzywa zmiękną.
- Doprawić zupę do smaku i nakładać do miseczek. Posypać świeżą bazylią.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1300 głosów)