Home Zupy Minestrone – czyli zupa warzywna z makaronem

Minestrone – czyli zupa warzywna z makaronem

by

Pożywna zupa z warzywami i makaronem, z sosem pomidorowym i czerwonym winem. Zrób od razu duży garnek tej zupy i jedz co wieczór po pracy.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 cebule, posiekane
  • 4 łodygi selera, posiekane
  • 5 marchewek, pokrojonych w plastry
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 500 ml wody
  • 2 słoiki (po 600 g każdy) passaty
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 puszka (400 g) fasolki „kidney”, odsączonej

Przygotowanie:

  • W dużym garnku, na małym ogniu rozgrzać oliwę i smażyć czosnek przez 2-3 minuty. Dodać cebulę i smażyć 4-5 minut. Dodać seler i marchewkę, smażyć 1-2 minuty.
  • Dodać bulion drobiowy, wodę, passatę i wino. Doprowadzić do wrzenia często mieszając, a następnie zmniejszyć ogień i dodać fasolkę z puszki, zieloną fasolkę, szpinak, cukinię, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotować przez 30-40 minut – im dłużej tym lepiej.
  • Na ostatnie 10 minut gotowania dodać makaron.
  • Gdy makaron się ugotuje, nakładać zupę do miseczek i posypywać parmezanem. Można też polać po wierzchu oliwą.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

35 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

85 minut


Średnia 5 / 5 (1428 głosów)

related articles