Pożywna zupa z warzywami i makaronem, z sosem pomidorowym i czerwonym winem. Zrób od razu duży garnek tej zupy i jedz co wieczór po pracy.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cebule, posiekane
- 4 łodygi selera, posiekane
- 5 marchewek, pokrojonych w plastry
- 500 ml bulionu drobiowego
- 500 ml wody
- 2 słoiki (po 600 g każdy) passaty
- 100 ml czerwonego wina
- 1 puszka (400 g) fasolki „kidney”, odsączonej
Przygotowanie:
- W dużym garnku, na małym ogniu rozgrzać oliwę i smażyć czosnek przez 2-3 minuty. Dodać cebulę i smażyć 4-5 minut. Dodać seler i marchewkę, smażyć 1-2 minuty.
- Dodać bulion drobiowy, wodę, passatę i wino. Doprowadzić do wrzenia często mieszając, a następnie zmniejszyć ogień i dodać fasolkę z puszki, zieloną fasolkę, szpinak, cukinię, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotować przez 30-40 minut – im dłużej tym lepiej.
- Na ostatnie 10 minut gotowania dodać makaron.
- Gdy makaron się ugotuje, nakładać zupę do miseczek i posypywać parmezanem. Można też polać po wierzchu oliwą.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
35 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
85 minut
Średnia 5 / 5 (1428 głosów)