Home Zupy Zupa z czerwonej soczewicy po libańsku

Zupa z czerwonej soczewicy po libańsku

by

To wspaniała zupa, która trochę przypomina grochówkę. Podaję ją przyozdobioną kawałkami cytryny, a czasem dodaję grilowaną pierś z kurczaka lub gotowane i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki – dla dodania gęstości. Powodzenia!

Składniki:

  • 1400 ml (6 szkl.) bulionu drobiowego
  • 450 g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 1 duża cebula, posiekana

Przygotowanie:

  • W dużym rondlu na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy z soczewicą, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Tymczasem, rozgrzać oliwę z oliwek w patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta (około 3 minuty).
  • Wymieszać cebulę do soczewicy i przyprawić kuminem oraz pieprzem cayenne. Kontynuować gotowanie do czasu aż soczewica zmięknie (ok. 10 minut).
  • Ostrożnie zmiksować zupę na gładko mikserem lub ręcznym blenderem. Tuż przed podaniem wmieszać kolendrę i sok z cytryny.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1362 głosów)

related articles