To wspaniała zupa, która trochę przypomina grochówkę. Podaję ją przyozdobioną kawałkami cytryny, a czasem dodaję grilowaną pierś z kurczaka lub gotowane i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki – dla dodania gęstości. Powodzenia!
Składniki:
- 1400 ml (6 szkl.) bulionu drobiowego
- 450 g czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 1 duża cebula, posiekana
Przygotowanie:
- W dużym rondlu na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy z soczewicą, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Tymczasem, rozgrzać oliwę z oliwek w patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta (około 3 minuty).
- Wymieszać cebulę do soczewicy i przyprawić kuminem oraz pieprzem cayenne. Kontynuować gotowanie do czasu aż soczewica zmięknie (ok. 10 minut).
- Ostrożnie zmiksować zupę na gładko mikserem lub ręcznym blenderem. Tuż przed podaniem wmieszać kolendrę i sok z cytryny.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1362 głosów)