Pyszny barszczyk! Dobry na każdą okazję, Twoi goście będą palce lizać!
Składniki:
- 1 cebula
- 500 g buraków
- 1 duża marchewka
- 1 koper włoski (ok. 200 g)
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
- Obrać cebulę, buraki i marchewkę. Cebulę drobno posiekać. Buraki pokroić w kostkę. Jedną trzecią marchewki zetrzeć na grubej tarce, resztę pokroić w kostkę. Oczyścić i umyć koper włoski, odłożyć listki. Jedną czwartą bulwy zetrzeć na grubej tarce, resztę drobno posiekać. Skropić starte warzywa sokiem z cytryny i odłożyć.
- Rozgrzać olej w dużym garnku i smażyć cebulę około 5 minut. Dodać buraki, pokrojoną marchewkę, posiekany koper włoski i podsmażać z cebulą 3 minuty. Wlać wywar warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod pokrywką około 30 minut.
- Pokroić ziemniaki w kostkę. Drobno posiekać dymkę. Gotować ziemniaki w osolonym wrzątku około 15 minut. Gdy zmiękną, odlać wodę i krótko odparować na dużym ogniu. W czasie odparowywania kilkakrotnie wstrząsnąć garnkiem.
- Zmiksować buraki z resztą warzyw na purée. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie zagrzać. Ziemniaki zmiksować na purée, dodając w trakcie porcjami mleko. Dodać jogurt, tartą marchewkę i koper włoski oraz posiekaną dymkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć ziemniaki z jogurtem na 4 talerze. Potem nalać na talerze gorącą zupę, przystroić ją listkami kopru włoskiego i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1837 głosów)