Bogata zupa z kurczaka z pysznymi ziołowymi kluseczkami.
Składniki:
- 400 g drobno pokrojonej, ugotowanej piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1200 ml (4 i 3/4 szkl.) bulionu drobiowego
- 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
- 15 g posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
- 55 g masła
Przygotowanie:
- W blenderze lub w robocie kuchennym zmiksować na gładko ugotowane cząstki piersi z kurczaka z jajkami, 3/4 szklanki bulionu drobiowego, 1 szklanką mąki, natką pietruszki, 2 łyżeczkami soli, pieprzem i estragonem.
- W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 4 szklanki bulionu drobiowego. Do gotującego bulionu nakładać łyżeczką przygotowane ciasto na kluski. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 5 do 8 minut, aż kluski będą dobrze uformowane i lekko przybrązowione. Wyjąć łyżką durszlakową i osączyć na papierowym ręczniku. Pozostały w garnku bulion odstawić.
- W dużym garnku stopić masło na średnim ogniu. Podsmażyć na maśle cebulę, seler i czosnek, aż cebula będzie przezroczysta. Mieszając, dodać 1/2 szklanki mąki, i mieszać, aż się dobrze rozpuści. Stale mieszając wlać 2 litry bulionu drobiowego. Doprowadzić do wrzenia. Dodać 1,5 łyżeczki soli i marchew. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Dodać kluski, odłożony bulion z gotowania klusek oraz resztę gotowanego kurczaka. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 minut, a następnie podawać.
Porcja dla:
16 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
75 minut
Całkowity czas:
105 minut
Średnia 5 / 5 (2311 głosów)