Pożywna zimowa zupa z kiełbasą, ziemniakami i jarmużem. Można użyć dowolnej kiełbasy, ale mi najlepiej smakuje z kiełbasą włoską.
Składniki:
- 500 g włoskiej kiełbasy
- 1 l śmietanki 12% (można wymieszać 1/2 litra mleka 2% z 1/2 litra śmietany 12%)
- 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 500 ml bulionu drobiowego
- 500 ml mleka pełnotłustego
Przygotowanie:
- Na średnim ogniu postawić duży garnek na zupę. Pokruszyć do środka kiełbasę i smażyć, mieszając, aż się przyrumieni (ok. 10 minut). Odlać z garnka tłuszcz, a kiełbasę zostawić.
- Dodać śmietankę, ziemniaki, bulion, mleko, cebulę, oregano i paprykę w płatkach. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na mały.
- Gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 30 minut). Doprawić pieprzem i dodać do zupy jarmuż. Gotować jeszcze 10-15 minut, aż jarmuż będzie miękki.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1185 głosów)