Home Zupy Zupa ziemniaczana z jarmużem

Zupa ziemniaczana z jarmużem

by

Pożywna zimowa zupa z kiełbasą, ziemniakami i jarmużem. Można użyć dowolnej kiełbasy, ale mi najlepiej smakuje z kiełbasą włoską.

Składniki:

  • 500 g włoskiej kiełbasy
  • 1 l śmietanki 12% (można wymieszać 1/2 litra mleka 2% z 1/2 litra śmietany 12%)
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 500 ml mleka pełnotłustego

Przygotowanie:

  • Na średnim ogniu postawić duży garnek na zupę. Pokruszyć do środka kiełbasę i smażyć, mieszając, aż się przyrumieni (ok. 10 minut). Odlać z garnka tłuszcz, a kiełbasę zostawić.
  • Dodać śmietankę, ziemniaki, bulion, mleko, cebulę, oregano i paprykę w płatkach. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na mały.
  • Gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 30 minut). Doprawić pieprzem i dodać do zupy jarmuż. Gotować jeszcze 10-15 minut, aż jarmuż będzie miękki.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1185 głosów)

related articles