Home Zupy Szpecle serowe

Szpecle serowe

by

Szpecle to niemieckie kluski. Tutaj występują z podsmażoną cebulką, ementalerem i serem vacherin. Podawać z sałatą.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2-3 łyżeczki soli
  • woda (ile będzie trzeba)
  • 150 g ementalera, startego
  • 150 g szwajcarskiego sera (najlepiej vacherin), startego
  • 4 cebule, pokrojone w kostkę
  • masło (ile będzie trzeba)

Przygotowanie:

  • Używając drewnianej łyżki wymieszać mąkę z jajkami, solą i taką ilością wody, aby powstało gęste, kleiste ciasto. Odstawić na 20 minut. (Ciasto nie powinno być za rzadkie, ale podczas mieszania łyżką powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza).
  • W międzyczasie zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Na patelni stopić masło i zrumienić cebulę.
  • Gdy woda zacznie się gotować, formować szpecle za pomocą specjalnej maszynki, nad powierzchnią wody. Odczekać, żeby woda znów zaczęła wrzeć, wyjąć szpecle kiedy tylko wypłyną na powierzchnię. Powtórzyć z pozostałym ciastem.
  • Przełożyć kluski do podgrzanej miseczki, dodać cebulkę i sery, wymieszać. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1432 głosów)

related articles