Szpecle to niemieckie kluski. Tutaj występują z podsmażoną cebulką, ementalerem i serem vacherin. Podawać z sałatą.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 2-3 łyżeczki soli
- woda (ile będzie trzeba)
- 150 g ementalera, startego
- 150 g szwajcarskiego sera (najlepiej vacherin), startego
- 4 cebule, pokrojone w kostkę
- masło (ile będzie trzeba)
Przygotowanie:
- Używając drewnianej łyżki wymieszać mąkę z jajkami, solą i taką ilością wody, aby powstało gęste, kleiste ciasto. Odstawić na 20 minut. (Ciasto nie powinno być za rzadkie, ale podczas mieszania łyżką powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza).
- W międzyczasie zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Na patelni stopić masło i zrumienić cebulę.
- Gdy woda zacznie się gotować, formować szpecle za pomocą specjalnej maszynki, nad powierzchnią wody. Odczekać, żeby woda znów zaczęła wrzeć, wyjąć szpecle kiedy tylko wypłyną na powierzchnię. Powtórzyć z pozostałym ciastem.
- Przełożyć kluski do podgrzanej miseczki, dodać cebulkę i sery, wymieszać. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1432 głosów)