Ta pożywna zupa doprawiona aromatycznymi ziołami, imbirem i czosnkiem, z pływającymi kostkami tofu i długimi wstążkami brązowego makaronu ma oryginalny smak japońskich potraw. Jest wyśmienitym niskotłuszczowym daniem wegetariańskim, a dzięki zawartości tofu dostarcza również dużo białka.
Składniki:
- 150 g japońskiego makaronu gryczanego soba
- 225 g różnych warzyw – główek szparagów, brokułów, marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej lub młodego groszku w strączkach
- 100 ml jasnego sosu sojowego
- 300 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki alkoholu ryżowego (sake lub mirinu) bądź wytrawnego sherry
- 280 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
- 2 posiekane cebulki dymki
Przygotowanie:
- Zagotować wodę w dużym garnku. Gotować makaron soba przez około 6 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
- W tym czasie pokroić warzywa na kawałki wielkości kęsa. Dodać je do makaronu na ostatnie 3-4 minuty gotowania.
- Odsączyć makaron i warzywa. Do wywaru z warzyw dodać pozostałe składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać makaron z warzywami i bardzo krótko podgrzewać.
- Nalać do głębokich miseczek. Podać łyżki oraz widelce lub pałeczki do nabierania stałych składników zupy.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1598 głosów)