Home Zupy Zupa z makaronem soba i tofu

Zupa z makaronem soba i tofu

by

Ta pożywna zupa doprawiona aromatycznymi ziołami, imbirem i czosnkiem, z pływającymi kostkami tofu i długimi wstążkami brązowego makaronu ma oryginalny smak japońskich potraw. Jest wyśmienitym niskotłuszczowym daniem wegetariańskim, a dzięki zawartości tofu dostarcza również dużo białka.

Składniki:

  • 150 g japońskiego makaronu gryczanego soba
  • 225 g różnych warzyw – główek szparagów, brokułów, marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej lub młodego groszku w strączkach
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki alkoholu ryżowego (sake lub mirinu) bądź wytrawnego sherry
  • 280 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
  • 2 posiekane cebulki dymki

Przygotowanie:

  • Zagotować wodę w dużym garnku. Gotować makaron soba przez około 6 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
  • W tym czasie pokroić warzywa na kawałki wielkości kęsa. Dodać je do makaronu na ostatnie 3-4 minuty gotowania.
  • Odsączyć makaron i warzywa. Do wywaru z warzyw dodać pozostałe składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać makaron z warzywami i bardzo krótko podgrzewać.
  • Nalać do głębokich miseczek. Podać łyżki oraz widelce lub pałeczki do nabierania stałych składników zupy.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1598 głosów)

related articles