Home Zupy Włoska zupa weselna

Włoska zupa weselna

by

Przepis ten pochodzi z Rhode Island, stanu w USA zamieszkałego przez wiele narodowości, gdzie ta zupa była tradycyjnie podawana na włoskich weselach. Podawać ze startym parmezanem.

Składniki:

  • 225 g bardzo chudej mielonej wołowiny
  • 1 jajo, lekko ubite
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie:

  • W średniej misce wymieszać mięso z jajkiem, bułką tartą, serem, bazylią i cebulą granulowaną; formować kulki o średnicy ok. 2 cm.
  • W dużym rondlu zagotować bulion; dodać escarole, makaron orzo, pokrojoną marchewkę i kulki z mięsa. Ponownie zagotować, z następnie zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut lub do czasu kiedy makaron będzie al dente. Często mieszać aby nie przywarło.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1059 głosów)

related articles