Przepis ten pochodzi z Rhode Island, stanu w USA zamieszkałego przez wiele narodowości, gdzie ta zupa była tradycyjnie podawana na włoskich weselach. Podawać ze startym parmezanem.
Składniki:
- 225 g bardzo chudej mielonej wołowiny
- 1 jajo, lekko ubite
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka startego parmezanu
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszać mięso z jajkiem, bułką tartą, serem, bazylią i cebulą granulowaną; formować kulki o średnicy ok. 2 cm.
- W dużym rondlu zagotować bulion; dodać escarole, makaron orzo, pokrojoną marchewkę i kulki z mięsa. Ponownie zagotować, z następnie zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut lub do czasu kiedy makaron będzie al dente. Często mieszać aby nie przywarło.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1059 głosów)