Bardzo smaczna, gęsta i sycąca zupa, doskonała na chłodne dni! Dodatek sera sprawia, że dzieci ją uwielbiają!
Składniki:
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki selera naciowego, posiekanego
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 1 szklanka (235 ml) wody
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Przygotowanie:
- Do dużego garnka włożyć ziemniaki, seler, cebulę i bulion, dodać wodę i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- W oddzielnej misce rozmieszać mąkę z mlekiem, żeby nie było grudek. Dodać do zupy i gotować, aż zgęstnieje.
- Dodać ser i szynkę i gotować, aż ser się roztopi.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1016 głosów)