Home Zupy Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

by admin

Krokiety można zamrażać, warto więc zrobić ich więcej, zamrozić i będą później na szybki obiad (mrozimy przed opanierowaniem). Najbardziej smakują podsmażone, lekko chrupiące i polane ketchupem.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g mielonego mięsa (wołowe, drobiowe lub wieprzowe)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 szczypta bazylii
  • 1 szczypta tymianku
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe – wodę, mleko, 2 jajka, mąkę i sól – zmiksować na gładką masę.
  • Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
  • Przygotować farsz: czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Dodać mięso, czosnek, sól, pieprz, bazylię, tymianek i wszystko razem smażyć ok. 10 minut.
  • Mięso przełożyć do miski, gdy ostygnie dodać jajko, bułkę tartą (jeżeli masa jest za rzadka), drobno posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać.
  • Tak przygotowany farsz odstawić do ostygnięcia, po czym nakładać na naleśniki i zawijać.
  • Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:


20 minut

Czas gotowania:


20 minut

Całkowity czas:


40 minut


Średnia 5 / 5 (2364 głosów)

related articles