Krokiety można zamrażać, warto więc zrobić ich więcej, zamrozić i będą później na szybki obiad (mrozimy przed opanierowaniem). Najbardziej smakują podsmażone, lekko chrupiące i polane ketchupem.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 250 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 500 g mielonego mięsa (wołowe, drobiowe lub wieprzowe)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 szczypta bazylii
- 1 szczypta tymianku
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto naleśnikowe – wodę, mleko, 2 jajka, mąkę i sól – zmiksować na gładką masę.
- Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
- Przygotować farsz: czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju.
- Dodać mięso, czosnek, sól, pieprz, bazylię, tymianek i wszystko razem smażyć ok. 10 minut.
- Mięso przełożyć do miski, gdy ostygnie dodać jajko, bułkę tartą (jeżeli masa jest za rzadka), drobno posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać.
- Tak przygotowany farsz odstawić do ostygnięcia, po czym nakładać na naleśniki i zawijać.
- Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (2364 głosów)