Home Zupy Bissara

Bissara

by

Jest to jeden z moich najbardziej cennych przepisów. Bissara wspaniale pasuje na chłodne dni. Ten przepis pochodzi skądś w Afryce Północnej.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1400 ml (6 szkl.) wody
  • 80 ml (1/3 szkl.) oliwy z oliwek
  • 600 g suchego zielonego groszku w połówkach
  • 3 łodyżki świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Czosnek podsmażyć na oleju roślinnym w dużym garnku na małym ogniu, aż będzie lekko rumiany. Dodać wodę, oliwę z oliwek, groch, zieloną pietruszkę, papryczkę chili, łagodną paprykę, kminek, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 55 minut, mieszając od czasu do czasu, aby groch nie przywarł do dna garnka. Gdy groch zmięknie, rozgnieść go drewnianą łyżką na gładko, a następnie dolać tyle wody, aby osiągnąć pożądaną konsystencję.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

70 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1176 głosów)

related articles