Szybki i prosty chłodnik z burakiem, ogórkiem i rzodkiewkami, na bazie jogurtu naturalnego. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 1 średni ugotowany burak
- 5-6 rzodkiewek
Przygotowanie:
- Koperek i szczypiorek posiekać. Ogórka i ugotowanego buraka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę w ćwierć krążki.
- Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.
- Koniecznie podawać dobrze schłodzony! Smacznego!
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas:
10 minut
Średnia 5 / 5 (1021 głosów)