Home Zupy Chłodnik buraczkowy (litewski)

Chłodnik buraczkowy (litewski)

by

Szybki i prosty chłodnik z burakiem, ogórkiem i rzodkiewkami, na bazie jogurtu naturalnego. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 1 średni ugotowany burak
  • 5-6 rzodkiewek

Przygotowanie:

  • Koperek i szczypiorek posiekać. Ogórka i ugotowanego buraka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę w ćwierć krążki.
  • Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.
  • Koniecznie podawać dobrze schłodzony! Smacznego!

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (1021 głosów)

related articles