Home Zupy Krem ziemniaczany z pomarańczą

Krem ziemniaczany z pomarańczą

by

Czy wiedzieliście, że aby zrobić subtelny, aksamitny krem, rozpływający się w gąszczu aromatów, można wykorzystać nasze polskie kartofelki? Zupa, której bazę stanowią białe warzywa: ziemniaki, por, pietruszka w połączeniu z sokiem pomarańczy i mieszanką kilku przypraw, zawróciła mi w głowie. Może konkurować z ulubioną dyniową z rozmarynem czy słodko-słonymi kremami z marchwi, cukinii czy licznych roślin bulwiastych. Spróbujcie dorzucić do wywaru ziemniaczanego skórkę i sok z pomarańczy, a nie pożałujecie eksperymentu.

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 białej części pora
  • 1 średnia biała lub cukrowa cebula
  • 1 niewielki korzeń pietruszki
  • oliwa z oliwek lub olej ryżowy
  • ok 400 g ziemniaków
  • 1/2 jabłka (najlepiej kwaskowatego)
  • 1-1,5 litra wody lub lekkiego bulionu warzywnego
  • 1 pomarańcza (wycisnąć sok)
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego (najlepiej rozdrobnionego w moździerzu)
  • ok 1/2 łyżeczki przypraw: papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, biały pieprz
  • ok 1 łyżeczka kurkumy
  • sól do smaku
  • cukier lub miód do smaku (ja użyłam cukru trzcinowego)

Przygotowanie:

  • Marchew, por, cebulę i pietruszkę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oliwie/oleju przez kilka minut.
  • Po chwili dorzucamy ziemniaki, pokrojone w kostkę, dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy. Dokładamy jabłko, pokrojone w ćwiartki wraz ze skórką.
  • Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, następnie zalewamy wodą lub bulionem warzywnym w takiej ilości, by wszystkie warzywa były przykryte.
  • Gotujemy do miękkości i miksujemy na gładki krem, uprzednio usuwając listek laurowy.
  • Zupę z powrotem stawiamy na kuchenkę na wolny ogień i dolewamy sok z pomarańczy.
  • Mieszamy zupę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem oraz innymi przyprawami (ja dodałam jej ostrości), chwilę zostawiamy na ogniu.
  • Zupę przybieramy z wierzchu kleksem jogurtu lub śmietany, posypujemy sezamem lub orzechami i skrapiamy oliwą. Na końcu dodajemy szczyptę skórki z pomarańczy.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (2513 głosów)

related articles