Czy wiedzieliście, że aby zrobić subtelny, aksamitny krem, rozpływający się w gąszczu aromatów, można wykorzystać nasze polskie kartofelki? Zupa, której bazę stanowią białe warzywa: ziemniaki, por, pietruszka w połączeniu z sokiem pomarańczy i mieszanką kilku przypraw, zawróciła mi w głowie. Może konkurować z ulubioną dyniową z rozmarynem czy słodko-słonymi kremami z marchwi, cukinii czy licznych roślin bulwiastych. Spróbujcie dorzucić do wywaru ziemniaczanego skórkę i sok z pomarańczy, a nie pożałujecie eksperymentu.
Składniki:
- 1 średnia marchewka
- 1/2 białej części pora
- 1 średnia biała lub cukrowa cebula
- 1 niewielki korzeń pietruszki
- oliwa z oliwek lub olej ryżowy
- ok 400 g ziemniaków
- 1/2 jabłka (najlepiej kwaskowatego)
- 1-1,5 litra wody lub lekkiego bulionu warzywnego
- 1 pomarańcza (wycisnąć sok)
- 2 listki laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego (najlepiej rozdrobnionego w moździerzu)
- ok 1/2 łyżeczki przypraw: papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, biały pieprz
- ok 1 łyżeczka kurkumy
- sól do smaku
- cukier lub miód do smaku (ja użyłam cukru trzcinowego)
Przygotowanie:
- Marchew, por, cebulę i pietruszkę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oliwie/oleju przez kilka minut.
- Po chwili dorzucamy ziemniaki, pokrojone w kostkę, dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy. Dokładamy jabłko, pokrojone w ćwiartki wraz ze skórką.
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, następnie zalewamy wodą lub bulionem warzywnym w takiej ilości, by wszystkie warzywa były przykryte.
- Gotujemy do miękkości i miksujemy na gładki krem, uprzednio usuwając listek laurowy.
- Zupę z powrotem stawiamy na kuchenkę na wolny ogień i dolewamy sok z pomarańczy.
- Mieszamy zupę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem oraz innymi przyprawami (ja dodałam jej ostrości), chwilę zostawiamy na ogniu.
- Zupę przybieramy z wierzchu kleksem jogurtu lub śmietany, posypujemy sezamem lub orzechami i skrapiamy oliwą. Na końcu dodajemy szczyptę skórki z pomarańczy.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (2513 głosów)