Home Zupy Vichyssoise – zupa z porów

Vichyssoise – zupa z porów

by

Perełka wśród wszystkich zup na chłodno. Najlepszy wynalazek amerykański!! Smacznego!

Składniki:

  • 2 pory, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki masła
  • 120 g (3/4 szkl.) ziemniaków cienko pokrojonych
  • 550 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 265 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  • Delikatnie poddusić na maśle lub margarynie posiekane pory i cebulę aż będą miękkie, około 8 minut. Nie dopupuścić, żeby zbrązowiały.
  • Wsypać ziemniaki i wlać bulion na patelnię. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Zmiksować w blenderze na gładką masę. Ostudzić. Przed podaniem delikatnie wmieszać śmietanę.

Porcja dla:

5 osób


Średnia 5 / 5 (918 głosów)

related articles