Perełka wśród wszystkich zup na chłodno. Najlepszy wynalazek amerykański!! Smacznego!
Składniki:
- 2 pory, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki masła
- 120 g (3/4 szkl.) ziemniaków cienko pokrojonych
- 550 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- 265 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Delikatnie poddusić na maśle lub margarynie posiekane pory i cebulę aż będą miękkie, około 8 minut. Nie dopupuścić, żeby zbrązowiały.
- Wsypać ziemniaki i wlać bulion na patelnię. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Zmiksować w blenderze na gładką masę. Ostudzić. Przed podaniem delikatnie wmieszać śmietanę.
Porcja dla:
5 osób
Średnia 5 / 5 (918 głosów)