Żurek z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo lub białą kiełbasą zawsze, w mojej rodzinie, rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Niektórzy mówią na niego biały barszcz.
Składniki:
- 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
- 2 ząbki czosnku
- 8 ziarenek pieprzu
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- kawałek skórki razowego chleba
- 375 ml przegotowanej, letniej wody
Przygotowanie:
- Mąkę zalać wodą i dokładnie rozmieszać, przelać do naczynia szklanego lub kamionkowego. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, naczynie nakryć szmatką lub gazą i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Raz dziennie zamieszać zakwas.
- Warzywa umyć, obrać, pokroić w plasterki lub w kostkę i wrzucić do garnka z wodą. Dodać przyprawy (bez majeranku) i gotować ok. 30 minut, do miękkości ziemniaków.
- W tym czasie ugotować jajka na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć w głębokich talerzach.
- Do warzyw dodać zakwas i majeranek, i gotować jeszcze ok. 15 minut.
- Zaprawić śmietaną. W tym celu najpierw nalać do śmietany nieco gorącej zupy, wymieszać, dolać więcej zupy i gdy śmietana się już ogrzeje, dodać ją do garnka z zupą, stale mieszając. Podgrzać jeszcze chwilę, aby zupa była ciepła.
- Nalewać gorącą zupę do talerzy z jajkami. Podawać.
Zakwas
Żurek
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
2940 minut
Średnia 5 / 5 (1720 głosów)