Kremowa i pyszna zupa, która wspaniale rozgrzewa. Podawać ze świeżym chlebem posmarowanym masłem. W zimie można ją przygotować ze szparagów ze słoika lub mrożonych.
Składniki:
- 600 g białych szparagów
- 100 g masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki mąki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 100 ml creme fraiche
- 1 szczypta chili w proszku
Przygotowanie:
- Obrać szparagi obieraczką do warzyw. Pokroić na kawałki długości 3 cm.
- W garnku stopić masło i podsmażyć cebulę na małym ogniu, aby zmiękła. Dodać szparagi i smażyć przez 5 minut.
- Posypać szparagi mąką, dobrze wymieszać i smażyć na małym ogniu.
- Dodać bulion drobiowy, dobrze wymieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ognień i gotować przez 30 minut.
- Zmiksować zupę w blenderze i przecedzić przez gęste sito.
- Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać creme fraiche. Posypać chili w proszku i podawać.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1334 głosów)