Home Zupy Zupa z białych szparagów

Zupa z białych szparagów

by

Kremowa i pyszna zupa, która wspaniale rozgrzewa. Podawać ze świeżym chlebem posmarowanym masłem. W zimie można ją przygotować ze szparagów ze słoika lub mrożonych.

Składniki:

  • 600 g białych szparagów
  • 100 g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 100 ml creme fraiche
  • 1 szczypta chili w proszku

Przygotowanie:

  • Obrać szparagi obieraczką do warzyw. Pokroić na kawałki długości 3 cm.
  • W garnku stopić masło i podsmażyć cebulę na małym ogniu, aby zmiękła. Dodać szparagi i smażyć przez 5 minut.
  • Posypać szparagi mąką, dobrze wymieszać i smażyć na małym ogniu.
  • Dodać bulion drobiowy, dobrze wymieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ognień i gotować przez 30 minut.
  • Zmiksować zupę w blenderze i przecedzić przez gęste sito.
  • Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać creme fraiche. Posypać chili w proszku i podawać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1334 głosów)

related articles