Home Zupy Rosół z perliczki

Rosół z perliczki

by

Pyszny, niedzielny rosół!

Składniki:

  • • sprawiona perliczka – 1 szt.
  • • woda – 3 l
  • • marchew – 300 g
  • • pietruszka – 200 g
  • • seler – 150 g
  • • por – 1 nieduża sztuka

Przygotowanie:

  • Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy
  • Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem koperek.
  • Przygotowany rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym oraz solą. Podawać z ugotowanym wg przepisu makaronem krajanka. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

120 minut

Czas gotowania:

120 minut

Całkowity czas:

240 minut


Średnia 5 / 5 (996 głosów)

related articles