Pyszny, niedzielny rosół!
Składniki:
- • sprawiona perliczka – 1 szt.
- • woda – 3 l
- • marchew – 300 g
- • pietruszka – 200 g
- • seler – 150 g
- • por – 1 nieduża sztuka
Przygotowanie:
- Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy
- Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem koperek.
- Przygotowany rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym oraz solą. Podawać z ugotowanym wg przepisu makaronem krajanka. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
120 minut
Czas gotowania:
120 minut
Całkowity czas:
240 minut
Średnia 5 / 5 (996 głosów)