Home Zupy Botwinka na jogurcie

Botwinka na jogurcie

by

Jedna z najsmaczniejszych zup – tradycyjny chłodnik z młodych liści buraków z dodatkiem ogórka i koperku. Koniecznie podawać z jajkiem na twardo.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 zielone ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 400 ml jogurtu
  • 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  • Botwinkę dokładnie umyć, pokroić, zalać zimną wodą i gotować przez 10 minut. Przestudzić.
  • Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Dodać do botwinki, cało��ć wymieszać z jogutrem. Dodać koncentrat barszczu, doprawić solą i pieprzem i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z jajkiem na twardo.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (969 głosów)

related articles