Jedna z najsmaczniejszych zup – tradycyjny chłodnik z młodych liści buraków z dodatkiem ogórka i koperku. Koniecznie podawać z jajkiem na twardo.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 2 zielone ogórki
- 1 pęczek koperku
- 400 ml jogurtu
- 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie umyć, pokroić, zalać zimną wodą i gotować przez 10 minut. Przestudzić.
- Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Dodać do botwinki, cało��ć wymieszać z jogutrem. Dodać koncentrat barszczu, doprawić solą i pieprzem i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z jajkiem na twardo.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
90 minut
Średnia 5 / 5 (969 głosów)