Fantastycznie aromatyczna zupa pomidorowa nie tylko na lato – choć szczególnie pyszna w sezonie na pomidory.
Składniki:
- 1 cebula
- 5 pomidorów
- 2 łyżki masła
- 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać, pomidory pokroić w kostkę.
- W garnku stopić masło i smażyć cebulę przez 5 minut. Doprawić do smaku.
- Dodać świeże pomidory i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory z puszki razem z sokiem oraz bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przykryć i gotować przez 15 minut.
- Bazylię posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę. Wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny.
- Zupę przełożyć do blendera i zmiksować na gładko. Dodać mieszaninę z bazylią, zmiksować i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1136 głosów)