To wspaniały przepis na pyszną zupę z szynką i ziemniakami, który dał mi przyjaciel. Jest to bardzo proste danie, a jego dodatkową zaletą jest to, że można dodać więcej składników, np. więcej szynki, ziemniaków, itd., a zupa nadal będzie świetna.
Składniki:
- 550 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 40 g selera naciowego, pokrojonego w kostkę
- 55 g drobno posiekanej cebuli
- 85 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
- 750 ml wody
- 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
Przygotowanie:
- Ziemniaki, seler, cebulę, szynkę i wodę wymieszać w garnku na zupę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 10 do 15 minut). Wmieszać bulion drobiowy, sól i pieprz.
- W osobnym rondelku na średnim ogniu stopić masło. Mieszając widelcem, dodać mąkę i gotować, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje (około 1 minutę). Powoli dodawać mleko, mieszając tak, aby nie powstały grudki. Nadal gotować na małym ogniu, stale mieszając aż mieszanina zgęstnieje (4 do 5 minut).
- Mieszając, dodać mieszaninę z mlekiem do garnka na zupę i podgrzać dobrze całość. Podawać.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1473 głosów)