Świetny chowder na święta. Tę zupę można też zrobić z innymi owocami morza, np. z krewetkami.
Składniki:
- 700 ml (3 szkl.) bulionu drobiowego
- 1 marchew, drobno pokrojona
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
- 1 cebula, posiekana
- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Do garnka, na dużym ogniu, wlać bulion z kurczaka, dodać marchew, seler, cebulę, ziemniaki, tymianek, natkę pietruszki, sól i zmielony czarny pieprz i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut. Wlać mieszaninę do blendera lub robota kuchennego i zmiksować na gładko; odstawić.
- W tym samym garnku, na średnim ogniu, na maśle lub margarynie podsmażać pieczarki i przegrzebki przez 2-3 minuty. Dodać wino i zmiksowaną mieszaninę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu.
- W małej misce wymieszać żółtka ze śmietanką. Dobrze wymieszać i dodać do zupy. Kontynuować gotowanie na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1417 głosów)