Home Zupy Chowder z przegrzebkami

Chowder z przegrzebkami

by

Świetny chowder na święta. Tę zupę można też zrobić z innymi owocami morza, np. z krewetkami.

Składniki:

  • 700 ml (3 szkl.) bulionu drobiowego
  • 1 marchew, drobno pokrojona
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Do garnka, na dużym ogniu, wlać bulion z kurczaka, dodać marchew, seler, cebulę, ziemniaki, tymianek, natkę pietruszki, sól i zmielony czarny pieprz i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut. Wlać mieszaninę do blendera lub robota kuchennego i zmiksować na gładko; odstawić.
  • W tym samym garnku, na średnim ogniu, na maśle lub margarynie podsmażać pieczarki i przegrzebki przez 2-3 minuty. Dodać wino i zmiksowaną mieszaninę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu.
  • W małej misce wymieszać żółtka ze śmietanką. Dobrze wymieszać i dodać do zupy. Kontynuować gotowanie na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1417 głosów)

related articles