Do przyrządzenia tej bardzo smacznej zupy należy użyć melona o zielonym miąższu, ale musi on być całkowicie dojrzały i słodki. Zupę należy podawać jako orzeźwiające pierwsze danie, gdy jest gorąco, przybierając każdą miskę odrobiną jagodowo-malinowego przecieru i całymi owocami.
Składniki:
- 1 duży dojrzały melon z zielonym miąższem (ok. 1,25 kg)
- sok z 1 limonki
- 3,5 cm świeżego imbiru, startego
- 150 g jagód
- 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 150 g malin lub truskawek
Przygotowanie:
- Przekroić melon na pół, usunąć pestki, wybrać łyżką miąższ i wrzucić go do blendera. Dodać sos z limonki oraz imbir, zmiksować na gładko. Przelać przecier do miski, przykryć ją i wstawić do lodówki na 30 minut, do czasu aż się schłodzi.
- Wrzucić jagody do blendera. Wlać sok pomarańczowy oraz jogurt i zmiksować na gładką masę. Przelać do drugiej miski, przykryć i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Rozdzielić zupę do 4 schłodzonych płytkich miseczek. Każdą porcję ozdobić przecierem jagodowym. Posypać malinami lub truskawkami. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1437 głosów)