Home Zupy Chłodnik z melona, jagód i malin

Chłodnik z melona, jagód i malin

by

Do przyrządzenia tej bardzo smacznej zupy należy użyć melona o zielonym miąższu, ale musi on być całkowicie dojrzały i słodki. Zupę należy podawać jako orzeźwiające pierwsze danie, gdy jest gorąco, przybierając każdą miskę odrobiną jagodowo-malinowego przecieru i całymi owocami.

Składniki:

  • 1 duży dojrzały melon z zielonym miąższem (ok. 1,25 kg)
  • sok z 1 limonki
  • 3,5 cm świeżego imbiru, startego
  • 150 g jagód
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 150 g malin lub truskawek

Przygotowanie:

  • Przekroić melon na pół, usunąć pestki, wybrać łyżką miąższ i wrzucić go do blendera. Dodać sos z limonki oraz imbir, zmiksować na gładko. Przelać przecier do miski, przykryć ją i wstawić do lodówki na 30 minut, do czasu aż się schłodzi.
  • Wrzucić jagody do blendera. Wlać sok pomarańczowy oraz jogurt i zmiksować na gładką masę. Przelać do drugiej miski, przykryć i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Rozdzielić zupę do 4 schłodzonych płytkich miseczek. Każdą porcję ozdobić przecierem jagodowym. Posypać malinami lub truskawkami. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1437 głosów)

related articles