Krem z ziemniaków z odrobiną gałki muszkatołowej. Idealny na zimne dni!
Składniki:
- 2 słodkie ziemniaki
- 2 zwykłe ziemniaki
- 1 rzepa
- 120 ml (1/2 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
- 1,5 l (6 szkl.) bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Obrać i pokroić warzywa na małe, jednakowe kawałki. Włożyć do garnka i zalać bulionem drobiowym; użyć tylko tyle bulionu, żeby przykryć warzywa. Doprowadzić do wrzenia, gotować aż warzywa będą miękkie.
- Przełożyć warzywa i wywar do robota kuchennego. Zmiksować.
- Przełożyć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka. Mieszając powoli dodać śmietankę, brązowy cukier, gałkę muszkatołową i masło. Dodać sól i pieprz do smaku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (997 głosów)