Home Zupy Zupa z kurczaka z dzikim ryżem

Zupa z kurczaka z dzikim ryżem

by

Lekko zmieniony przepis, który otrzymałam od znajomej gospodyni domowej ze stanu Minesota. Pyszna zupa, którą można ugotować w wolnowarze, dobrze się ją zamraża.

Składniki:

  • 115 g masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 60 g drobno pokrojonego selera naciowego
  • 60 g marchwi pokrojonej w plasterki
  • 225 g świeżych pieczarek w plasterkach
  • 95 g (3/4 szkl.) mąki pszennej
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 450 ml ugotowanego dzikiego ryżu
  • 450 g filetu z piersi z kurczaka, ugotowanego i pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

  • Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchew i podsmażać przez 5 minut. Dodać pieczarki i podsmażać jeszcze 2 minuty, następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać. Powoli wlać bulion z kurczaka, stale mieszając, aż cały bulion zostanie dodany. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć ogień, pozostawiając, by zupa gotowała się na wolnym ogniu.
  • Dodać ryż, kurczaka, sól, curry, gorczycę w proszku, natkę pietruszki, zmielony czarny pieprz, migdały i sherry. Pozostawić na chwilę, a następnie wlać śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez 1 do 2 godzin. (Uwaga: nie zagotować, bo śmietana się zetnie).

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

130 minut

Całkowity czas:

145 minut


Średnia 5 / 5 (1506 głosów)

related articles