Home Zupy Zupa z soczewicy na wędzonce

Zupa z soczewicy na wędzonce

by

Bardzo pożywna zupa, doskonała na zimę lub jesień, kiedy potrzebujemy dużo zdrowych kalorii. Dość szybka do przygotowania, bo soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskigo
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny

Przygotowanie:

  • Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli wody będzie za bardzo ubywać należy ją uzupełnić
  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie (jeśli jest bardzo tłusty można go smażyć bez oliwy, na mniejszym ogniu).
  • Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać włoszczyznę i wszystko lekko poddusić, żeby warzywa zmiękły.
  • Zawartość patelni dodać do ugotowanej soczewicy, kontynuować gotowanie. Dodać pomidory z puszki i podsmażony boczek. Dodać świeży szpinak (opcjonalnie) i gotować aż będzie miękki.
  • Doprawić przyprawami i gotować jeszcze chwilę, aby smaki się dobrze połączyły.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1570 głosów)

related articles