Bardzo pożywna zupa, doskonała na zimę lub jesień, kiedy potrzebujemy dużo zdrowych kalorii. Dość szybka do przygotowania, bo soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Składniki:
- 2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskigo
- 300 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
Przygotowanie:
- Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli wody będzie za bardzo ubywać należy ją uzupełnić
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie (jeśli jest bardzo tłusty można go smażyć bez oliwy, na mniejszym ogniu).
- Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać włoszczyznę i wszystko lekko poddusić, żeby warzywa zmiękły.
- Zawartość patelni dodać do ugotowanej soczewicy, kontynuować gotowanie. Dodać pomidory z puszki i podsmażony boczek. Dodać świeży szpinak (opcjonalnie) i gotować aż będzie miękki.
- Doprawić przyprawami i gotować jeszcze chwilę, aby smaki się dobrze połączyły.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1570 głosów)