Home Zupy Włoska zupa z "Jasiem" i pancettą

Włoska zupa z "Jasiem" i pancettą

by

Zupa bardzo przypomina zupę minestrone, tylko nie zawiera pomidorów. Na koniec posypać startym serem.

Składniki:

  • 170 g włoskiego boczku pancetta
  • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
  • 165 g czerwonej cebuli, posiekanej
  • 120 g selera naciowego, posiekanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka posiekanej szałwi

Przygotowanie:

  • W 8-litrowym garnku podsmażyć pancettę na tłuszczu aż będzie miękka. Dodać cebulę i seler, smażyć mieszając przez około 5 minut. Wmieszać szałwię, 1 łyżeczkę soli i czarny pieprz. Dodać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez 30 minut.
  • Ugotować makaron w 4-litrowym garnku z 1 łyżeczką soli aż będzie al dente. Osączyć i dodać do zupy.
  • Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką i startym serem.

Porcja dla:

8 osób


Średnia 5 / 5 (995 głosów)

related articles