Zupa bardzo przypomina zupę minestrone, tylko nie zawiera pomidorów. Na koniec posypać startym serem.
Składniki:
- 170 g włoskiego boczku pancetta
- 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
- 165 g czerwonej cebuli, posiekanej
- 120 g selera naciowego, posiekanego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka posiekanej szałwi
Przygotowanie:
- W 8-litrowym garnku podsmażyć pancettę na tłuszczu aż będzie miękka. Dodać cebulę i seler, smażyć mieszając przez około 5 minut. Wmieszać szałwię, 1 łyżeczkę soli i czarny pieprz. Dodać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez 30 minut.
- Ugotować makaron w 4-litrowym garnku z 1 łyżeczką soli aż będzie al dente. Osączyć i dodać do zupy.
- Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką i startym serem.
Porcja dla:
8 osób
Średnia 5 / 5 (995 głosów)