Home Zupy Zupa z dyni piżmowej

Zupa z dyni piżmowej

by

To gęsta, bogata zupa o wspaniałym smaku. Coś, co wymyśliłam na bieżąco, z rzeczy, które akurat miałam pod ręką. Bardzo prosty, szybki i świetny sposób na wykorzystanie dyni piżmowej. Jest hitem w moim domu.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  • 1 średnia marchew, drobno pokrojona
  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 średnia dynia piżmowa – obrana, oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • W dużym garnku roztopić masło i podsmażać cebulę, seler, marchew, ziemniaki i dynię przez 5 minut, lub do czasu gdy będą lekko rumiane. Wlać tyle bulionu drobiowego, by zakryć warzywa. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, lub do momentu, gdy wszystkie warzywa zmiękną.
  • Przelać zupę do blendera i zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do garnka i wmieszać pozostały bulion drobiowy, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1422 głosów)

related articles