To gęsta, bogata zupa o wspaniałym smaku. Coś, co wymyśliłam na bieżąco, z rzeczy, które akurat miałam pod ręką. Bardzo prosty, szybki i świetny sposób na wykorzystanie dyni piżmowej. Jest hitem w moim domu.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
- 1 średnia marchew, drobno pokrojona
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 średnia dynia piżmowa – obrana, oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku roztopić masło i podsmażać cebulę, seler, marchew, ziemniaki i dynię przez 5 minut, lub do czasu gdy będą lekko rumiane. Wlać tyle bulionu drobiowego, by zakryć warzywa. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, lub do momentu, gdy wszystkie warzywa zmiękną.
- Przelać zupę do blendera i zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do garnka i wmieszać pozostały bulion drobiowy, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1422 głosów)