Najlepsza na świecie zupa z młodych buraczków – orzeźwiająca i zdrowa, na bazie zimnego kefiru i jogurtu naturalnego, koniecznie podana z jajkiem na twardo.
Składniki:
- 2 pęczki młodych buraków z liśćmi
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 duży ogórek małosolny lub świeży
- 1 pęczek koperku
- 1 mały kubek (200 g) kefiru
Przygotowanie:
- Buraki oczyścić i ugotować do miękkości. Przestudzić i zetrzeć na tarce. Wrzucić z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi liśćmi.
- Rzodkiewkę posiekać, ogórek zetrzeć na grubej tarce, koperek drobno pokroić. Dodać do buraków.
- Jogurt wymieszać z kefirem, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i cytryną. Schłodzić.
- Jajka obrać, pokroić na ćwiartki i podawać z chłodnikiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
100 minut
Średnia 5 / 5 (1062 głosów)