Pyszny, orzeźwiający chłodnik nie tylko na upalne dni. Młode liście buraków, rzodkiewka, ogórek i koniecznie jajko na twardo.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- szczypta kwasku cytrynowego
- 2 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
- Botwinkę umyć. Liście posiekać, a buraczki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 0,5 litra wrzącej wody, dodać szczyptę kwasku. Gotować przez około 20 minut.
- Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce.
- Szczypiorek i koperek posiekać. Dodać do jogurtu razem ze startymi warzywami i ugotowanymi burakami. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.
- Chłodnik podawać z ćwiartkami jajka na twardo.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
165 minut
Średnia 5 / 5 (1049 głosów)