Home Zupy Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

by

Pyszny, orzeźwiający chłodnik nie tylko na upalne dni. Młode liście buraków, rzodkiewka, ogórek i koniecznie jajko na twardo.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

  • Botwinkę umyć. Liście posiekać, a buraczki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 0,5 litra wrzącej wody, dodać szczyptę kwasku. Gotować przez około 20 minut.
  • Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce.
  • Szczypiorek i koperek posiekać. Dodać do jogurtu razem ze startymi warzywami i ugotowanymi burakami. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.
  • Chłodnik podawać z ćwiartkami jajka na twardo.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

165 minut


Średnia 5 / 5 (1049 głosów)

related articles