Home Zupy Zupa fasolowa z pęczakiem

Zupa fasolowa z pęczakiem

by

Pyszna sycąca zupa pochodząca z kuchni włoskiej, pełna warzyw, z dodatkiem pancetty, fasoli cannellini oraz pęczaku.

Składniki:

  • 200 g pęczaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 g pancetty, pokrojonej w kostkę
  • 3/4 cebuli, posiekanej
  • 1 marchewka, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana

Przygotowanie:

  • Pęczak zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Odsączyć.
  • W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać pancettę i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać cebulę, marchewkę i seler. Smażyć przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  • Dodać połowę fasoli i zalać wodą tyle, aby przykryło całość. Następnie dodać pęczak i pozostałą fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodać odrobinę wody, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.
  • Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Przed podaniem udekorować rozmarynem i skropić oliwą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

55 minut

Całkowity czas:

125 minut


Średnia 5 / 5 (1258 głosów)

related articles