Pyszna sycąca zupa pochodząca z kuchni włoskiej, pełna warzyw, z dodatkiem pancetty, fasoli cannellini oraz pęczaku.
Składniki:
- 200 g pęczaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 60 g pancetty, pokrojonej w kostkę
- 3/4 cebuli, posiekanej
- 1 marchewka, posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana
Przygotowanie:
- Pęczak zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Odsączyć.
- W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać pancettę i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać cebulę, marchewkę i seler. Smażyć przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodać połowę fasoli i zalać wodą tyle, aby przykryło całość. Następnie dodać pęczak i pozostałą fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodać odrobinę wody, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.
- Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Przed podaniem udekorować rozmarynem i skropić oliwą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
55 minut
Całkowity czas:
125 minut
Średnia 5 / 5 (1258 głosów)