Home Zupy Zupa z łodyg szparagów

Zupa z łodyg szparagów

by

Ta zupa to świetny sposób na wykorzystanie grubych łodyg białych szparagów, które mogą być łykowate. Główki ugotujmy przez kilka minut w wodzie z solą i cukrem i dodajmy do sałatki lub podajmy jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 400 g łodyg białych szparagów, obranych
  • 500 m bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • W rondlu rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę i smażyć ok. 7 minut, aż będzie miękka. Dodać czosnek, lekko podsmażyć i zdjąć rondel z ognia.
  • W osobnym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucić szparagi i gotować przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
  • Do blendera wrzucić połowę ugotowanych szparagów, dodać 150 ml bulionu i połowę podsmażonej cebuli. Zmiksować, a następnie przecedzić przez sito do dużej miski. (Pozbywamy się w ten sposób łyka.)
  • Zmiksować i przecedzić pozostałe szparagi, bulion i cebulę.
  • Przecedzoną zupę wlać do garnka i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Można podawać z kleksem ze śmietany.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1551 głosów)

related articles