Home Zupy Francuska zupa cebulowa z czosnkiem

Francuska zupa cebulowa z czosnkiem

by

Fantastyczny przepis na tradycyjną zupę cebulową pochodzący z kuchni francuskiej. Wyśmienicie aromatyczna. Można posypać żółtym serem i zapiec, żeby ser się rozpuścił.

Składniki:

  • 1 szklanka (235 ml) wytrawnej sherry
  • 4 cebule, cienko pokrojone
  • 9 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 łyżka mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 6 kromek opieczonej bagietki

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na średnim ogniu gotować sherry, aż zacznie bulgotać. Dodać cebulę i zmniejszyć ogień. Gotować często mieszając, przez 20 minut, aż cebula będzie się rozgotowywać na pastę.
  • Dodać czosnek i gotować przez 5-10 minut, aż czosnek zacznie ciemnieć.
  • Dodać mąkę, wymieszać i gotować przez 2 minuty. Dolać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Nalać do miseczek, a na wierzchu każdej położyć kromkę bagietki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

55 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1293 głosów)

related articles