Fantastyczny przepis na tradycyjną zupę cebulową pochodzący z kuchni francuskiej. Wyśmienicie aromatyczna. Można posypać żółtym serem i zapiec, żeby ser się rozpuścił.
Składniki:
- 1 szklanka (235 ml) wytrawnej sherry
- 4 cebule, cienko pokrojone
- 9 ząbków czosnku, posiekanych
- 1 łyżka mąki pszennej z pełnego przemiału
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 6 kromek opieczonej bagietki
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu gotować sherry, aż zacznie bulgotać. Dodać cebulę i zmniejszyć ogień. Gotować często mieszając, przez 20 minut, aż cebula będzie się rozgotowywać na pastę.
- Dodać czosnek i gotować przez 5-10 minut, aż czosnek zacznie ciemnieć.
- Dodać mąkę, wymieszać i gotować przez 2 minuty. Dolać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Nalać do miseczek, a na wierzchu każdej położyć kromkę bagietki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
55 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1293 głosów)