Pyszne jarskie krokieciki z młodą kapustą i pieczarkami. Oczywiście najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
Składniki:
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 140 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia nalesników
- 2 cebule
- 1/2 główki młodej kapusty
- 350 g pieczarek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do wysokiego naczynia, dodać 2 jajka, mleko, wodę i sól, składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.
- Kapustę i pieczarki dodać do cebulki i poddusić aż zmiękną. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewać olej i smażyć cienkie naleśniki.
- Na każdy naleśnik nakładać farsz z kapusty i pieczarek, zwijać w krokiety: najpierw boki aby farsz nie wyleciał, a następnie w ruloniki.
- Każdy krokiet obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Podsmażać na rozgrzanym oleju aż bułka się zarumieni.
Przygotować ciasto na naleśniki:
Przygotować nadzienie:
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
90 minut
Średnia 5 / 5 (1565 głosów)