Home Zupy Krokiety z młodą kapustą i grzybami

Krokiety z młodą kapustą i grzybami

by

Pyszne jarskie krokieciki z młodą kapustą i pieczarkami. Oczywiście najlepiej smakują z czerwonym barszczem.

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 140 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia nalesników
  • 2 cebule
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 350 g pieczarek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

    Przygotować ciasto na naleśniki:

  • Mąkę przesiać do wysokiego naczynia, dodać 2 jajka, mleko, wodę i sól, składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
  • Przygotować nadzienie:

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  • Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.
  • Kapustę i pieczarki dodać do cebulki i poddusić aż zmiękną. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewać olej i smażyć cienkie naleśniki.
  • Na każdy naleśnik nakładać farsz z kapusty i pieczarek, zwijać w krokiety: najpierw boki aby farsz nie wyleciał, a następnie w ruloniki.
  • Każdy krokiet obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Podsmażać na rozgrzanym oleju aż bułka się zarumieni.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1565 głosów)

related articles