Kurki mają delikatny smak i piękny pomarańczowy kolor, dlatego uwielbiam tę zupę! Jest kremowa, pyszna, idealna na jesień.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 litr kurek – dobrze oczyszczonych i pokrojonych
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę na małym ogniu. Dodać cebulę i czosnek, przykryć garnek i smażyć przez 15-20 minut, aż będą miękkie.
- Zwiększyć nieco ogień pod garnkiem, dodać grzyby i wymieszać. Posypać mąką i cały czas mieszając dodać wrzątek.
- Dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia, przykryć garnek i gotować zawartość przez 5-20 minut.
- Wyjąć z zupy liście laurowe i zmiksować ją za pomocą ręcznego blendera.
- Podawać w miseczkach, dekorując śmietaną lub creme fraiche.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1229 głosów)