Home Zupy Prosta zupa kurkowa

Prosta zupa kurkowa

by

Kurki mają delikatny smak i piękny pomarańczowy kolor, dlatego uwielbiam tę zupę! Jest kremowa, pyszna, idealna na jesień.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 litr kurek – dobrze oczyszczonych i pokrojonych
  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę na małym ogniu. Dodać cebulę i czosnek, przykryć garnek i smażyć przez 15-20 minut, aż będą miękkie.
  • Zwiększyć nieco ogień pod garnkiem, dodać grzyby i wymieszać. Posypać mąką i cały czas mieszając dodać wrzątek.
  • Dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia, przykryć garnek i gotować zawartość przez 5-20 minut.
  • Wyjąć z zupy liście laurowe i zmiksować ją za pomocą ręcznego blendera.
  • Podawać w miseczkach, dekorując śmietaną lub creme fraiche.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1229 głosów)

related articles