Smaczny barszcz czerwony na każdą okazję. Tradycyjny przepis z kuchni rosyjskiej w wersji wegetariańskiej, z burakami i kapustą.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 3 buraki
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki + 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować, a buraki i ziemniaki pokroić w słupki. Cebulę posiekać, a marchewkę zetrzeć.
- Bulion zagotować, dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Przełożyć do bulionu.
- W międzyczasie, na pozostałych 2 łyżkach oleju podsmażyć buraki, dodać cukier, ocet i koncentrat pomidorowy. Smażyć przez 5-7 minut.
- Buraki przełożyć do garnka z wywarem. Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i goździkami.
- Dodać ziemniaki i gotować przez kolejne 15 minut.
- Na końcu z zupy usunąć liść laurowy, dodać czosnek. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zupę wyłączyć i odstawić na 15 minut.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1452 głosów)