Home Zupy Wegetariański barszcz czerwony

Wegetariański barszcz czerwony

by

Smaczny barszcz czerwony na każdą okazję. Tradycyjny przepis z kuchni rosyjskiej w wersji wegetariańskiej, z burakami i kapustą.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 3 buraki
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki + 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • Kapustę poszatkować, a buraki i ziemniaki pokroić w słupki. Cebulę posiekać, a marchewkę zetrzeć.
  • Bulion zagotować, dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  • Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Przełożyć do bulionu.
  • W międzyczasie, na pozostałych 2 łyżkach oleju podsmażyć buraki, dodać cukier, ocet i koncentrat pomidorowy. Smażyć przez 5-7 minut.
  • Buraki przełożyć do garnka z wywarem. Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i goździkami.
  • Dodać ziemniaki i gotować przez kolejne 15 minut.
  • Na końcu z zupy usunąć liść laurowy, dodać czosnek. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zupę wyłączyć i odstawić na 15 minut.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1452 głosów)

related articles