To przepis, który znalazłam w książce z przepisami wegetariańskimi wiele lat temu. Zmodyfikowałam go do swoich potrzeb i do tej pory regularnie gotuję tę zupę. Jest zdrowa i wspaniale smakuje. Można dodać warzyw sezonowych, aby ją urozmaicić. Smacznego!
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 duża cebula, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
- 4 czerwone ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 225 g zielonej fasolki, pokrojone na 2,5 cm kawałki
- 1200 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego
Przygotowanie:
- Olej roślinny rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i zeszklić, aż zmięknie i będzie przezroczysta (ok. 5 minut). Dodać ziemniaki i zieloną fasolkę i gotować, aż fasola lekko zmięknie (około 5 minut).
- Dodać bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut). Do kwaśnej śmietany wmieszać mąkę, a następnie dodawać tę mieszaninę, po łyżeczce na raz do gotującej zupy. Dodać kapustę kiszoną i koperek, a następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut, a następnie podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1495 głosów)