Barszcz biały mocno grzybowy. Lekko kwaskowaty, bo na zakwasie. Wspaniale smakuje także na drugi dzień, zwłaszcza na śniadanie. Podawać z puree z ziemniaków.
Składniki:
- garść suszonych grzybów
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz
- 150 ml śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- maggi lub sos sojowy do smaku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Suszone grzyby opłukać, a następnie namoczyć na kilka godzin w niewielkim garnuszku.
- Następnie dodać do garnuszka ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie (ok. 30 minut).
- Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody.
- Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły (ok. 20 minut).
- Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy.
- Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem, maggi i solą. Można dodać łyżkę masła, żeby barszcz był bardziej aksamitny, lub skwareczki – jeśli ktoś lubi.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
260 minut
Średnia 5 / 5 (1634 głosów)