Home Zupy Barszcz grzybowy na zakwasie

Barszcz grzybowy na zakwasie

by

Barszcz biały mocno grzybowy. Lekko kwaskowaty, bo na zakwasie. Wspaniale smakuje także na drugi dzień, zwłaszcza na śniadanie. Podawać z puree z ziemniaków.

Składniki:

  • garść suszonych grzybów
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • maggi lub sos sojowy do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Suszone grzyby opłukać, a następnie namoczyć na kilka godzin w niewielkim garnuszku.
  • Następnie dodać do garnuszka ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie (ok. 30 minut).
  • Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody.
  • Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły (ok. 20 minut).
  • Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy.
  • Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem, maggi i solą. Można dodać łyżkę masła, żeby barszcz był bardziej aksamitny, lub skwareczki – jeśli ktoś lubi.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

260 minut


Średnia 5 / 5 (1634 głosów)

related articles