Jest to bardzo pożywna zupa z okolic Morza Śródziemnego. Żeby uzyskać bardziej gęstą zupę można dodać więcej ryby.
Składniki:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1/2 zielonej papryki, drobno pokrojonej
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 puszka (ok. 400 ml) pokrojonych w kostkę pomidorów, odsączonych
- 800 ml gęstego bulionu drobiowego
- 1 puszka (240 ml) sosu pomidorowego
- 70 g pieczarek z puszki
- 35 g (1/4 szklanki) pokrojonych czarnych oliwek
Przygotowanie:
- Do wolnowaru włożyć cebulę, paprykę zieloną, czosnek, pomidory, bulion z kurczaka, sos pomidorowy, pieczarki, oliwki, wlać sok pomarańczowy i wino, a następnie dodać liście laurowe, suszoną bazylię, nasiona kopru i pieprz. Przykryć i gotować w niskiej temperaturze przez 4-4,5 godziny lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Wmieszać krewetki i dorsza, przykryć. Gotować jeszcze 15 do 30 minut lub do momentu, gdy krewetki zmatowieją. Wyjąć i wyrzucić liście laurowe. Podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
300 minut
Całkowity czas:
320 minut
Średnia 5 / 5 (1272 głosów)