Home Zupy Śródziemnomorska zupa rybna

Śródziemnomorska zupa rybna

by

Jest to bardzo pożywna zupa z okolic Morza Śródziemnego. Żeby uzyskać bardziej gęstą zupę można dodać więcej ryby.

Składniki:

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1/2 zielonej papryki, drobno pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 puszka (ok. 400 ml) pokrojonych w kostkę pomidorów, odsączonych
  • 800 ml gęstego bulionu drobiowego
  • 1 puszka (240 ml) sosu pomidorowego
  • 70 g pieczarek z puszki
  • 35 g (1/4 szklanki) pokrojonych czarnych oliwek

Przygotowanie:

  • Do wolnowaru włożyć cebulę, paprykę zieloną, czosnek, pomidory, bulion z kurczaka, sos pomidorowy, pieczarki, oliwki, wlać sok pomarańczowy i wino, a następnie dodać liście laurowe, suszoną bazylię, nasiona kopru i pieprz. Przykryć i gotować w niskiej temperaturze przez 4-4,5 godziny lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
  • Wmieszać krewetki i dorsza, przykryć. Gotować jeszcze 15 do 30 minut lub do momentu, gdy krewetki zmatowieją. Wyjąć i wyrzucić liście laurowe. Podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

300 minut

Całkowity czas:

320 minut


Średnia 5 / 5 (1272 głosów)

related articles