Bardzo zdrowa zupa ze szpinakiem i kapustą, dobra na zimowe miesiące. Aby była jeszcze bogatsza można dodać kaszy jęczmiennej.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1/2 główki kapusty
- 1 marchewka
- 1 pomidor, pokrojony
Przygotowanie:
- Kapustę drobno posiekać, marchew umyć i drobno pokroić. Posiekać szpinak.
- W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć przez 5 minut. Następnie dodać kapustę, marchew i pomidora, smażyć przez kolejne 5-7 minut.
- Wlać wodę lub bulion i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać suszone zioła. Przykryć i gotować przez około 30 minut.
- Następnie dodać czosnek i szpinak i gotować jeszcze przez 5 minut.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1014 głosów)