Home Zupy Zupa jarzynowa z kapustą i szpinakiem

Zupa jarzynowa z kapustą i szpinakiem

by

Bardzo zdrowa zupa ze szpinakiem i kapustą, dobra na zimowe miesiące. Aby była jeszcze bogatsza można dodać kaszy jęczmiennej.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/2 główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor, pokrojony

Przygotowanie:

  • Kapustę drobno posiekać, marchew umyć i drobno pokroić. Posiekać szpinak.
  • W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć przez 5 minut. Następnie dodać kapustę, marchew i pomidora, smażyć przez kolejne 5-7 minut.
  • Wlać wodę lub bulion i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać suszone zioła. Przykryć i gotować przez około 30 minut.
  • Następnie dodać czosnek i szpinak i gotować jeszcze przez 5 minut.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1014 głosów)

related articles