Mieszkam w miejscu, gdzie ludzie uwielbiają czarną fasolę, i chciałam stworzyć zupę z czarnej fasoli o innym smaku. Wyniki były cudownie smaczne. Podawać z babeczkami kukurydzianymi. Ta zupa świetnie nadaje się do zamrażania. Smacznego.
Składniki:
- 400 g (2 szklanki) suchej czarnej fasoli
- 1 kość wołowa
- 1400 ml (6 szkl.) wody
- 950 ml (4 szkl.) bulionu drobiowego
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Gotować fasolę z wodą, szynką, bulionem i solą na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.
- Wyrzucić kość. Zmiksować około 1/2 zupy, wlać z powrotem do garnka.
- Podsmażyć cebulę, pomidora i szynkę na oleju, aż cebula będzie miękka. Dodać ocet, a następnie dodać mieszaninę do zupy. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Podawać gorące.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
120 minut
Całkowity czas:
130 minut
Średnia 5 / 5 (1066 głosów)