Marchewka nada lekko słodkawy smak tej gęstej zupie z pysznym, roztopionym serem pleśniowym. Jeśli podamy ją z chlebem, otrzymamy pożywne danie główne.
Składniki:
- 1½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża, łagodna cebula, grubo posiekana
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1,7 l dobrego wywaru warzywnego
- 400 g marchewki, pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.
- Wrzucić do rondla soczewicę i zalać wywarem. Doprowadzić do wrzenia, dodać marchewkę i seler naciowy. Doprowadzić z powrotem do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu około 40 minut, aż soczewica i pozostałe warzywa będą bardzo miękkie.
- Zmiksować zupę w blenderze lub ręcznym mikserem bezpośrednio w rondlu. Doprawić solą i pieprzem. Mocno rozgrzać zupę, ale nie dopuścić, aby zawrzała. Zdjąć z ognia.
- Posypać pokruszonym serem i szczypiorkiem. Nalać do misek, udekorować listkami selera i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1359 głosów)