Home Zupy Zupa z czerwonej soczewicy i selera naciowego z serem i szczypiorkiem

Zupa z czerwonej soczewicy i selera naciowego z serem i szczypiorkiem

by

Marchewka nada lekko słodkawy smak tej gęstej zupie z pysznym, roztopionym serem pleśniowym. Jeśli podamy ją z chlebem, otrzymamy pożywne danie główne.

Składniki:

  • 1½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża, łagodna cebula, grubo posiekana
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1,7 l dobrego wywaru warzywnego
  • 400 g marchewki, pokrojonej w plasterki

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.
  • Wrzucić do rondla soczewicę i zalać wywarem. Doprowadzić do wrzenia, dodać marchewkę i seler naciowy. Doprowadzić z powrotem do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu około 40 minut, aż soczewica i pozostałe warzywa będą bardzo miękkie.
  • Zmiksować zupę w blenderze lub ręcznym mikserem bezpośrednio w rondlu. Doprawić solą i pieprzem. Mocno rozgrzać zupę, ale nie dopuścić, aby zawrzała. Zdjąć z ognia.
  • Posypać pokruszonym serem i szczypiorkiem. Nalać do misek, udekorować listkami selera i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1359 głosów)

related articles