Home Zupy Uszka do wigilijnego barszczu

Uszka do wigilijnego barszczu

by

Pyszne, małe pierożki podawane wraz z barszczem na wigilijny stół.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżka masła
  • 15 dkg suszonych grzybów

Przygotowanie:

  • Grzybki wypłukać, namoczyć i w tej samej wodzie ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i gdy ostygną drobno posiekać.
  • Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, posolić, wrzucić na suchą patelnię, podgrzać, dodać oliwę i smażyć aż cebula osiągnie złotawy kolor.
  • Dodać grzybki, śmietanę, bułkę tartą. Dokładnie pomieszać. Chwilę smażyć na małym ogniu. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Do mąki dodać masło, jajko po trochę wody i zagnieść – wyrobić ręką ciasto na uszka. Ciasto pokroić na 3 części, rozwałkować na cienkie placki, lekko podsypując mąką.
  • Placek pokroić w kwadraty o boku 4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć farsz z grzybów i skleić boki, formując trójkąt. Kąty podstawy trójkąta skleić.
  • Gotowe uszka układać na stolnicy lub bawełnianej szmatce. Gotować, wkładać do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, odcedzić.
  • Ciepłe uszka podać z gorącym barszczem.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1858 głosów)

related articles