Pyszne, małe pierożki podawane wraz z barszczem na wigilijny stół.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżka masła
- 15 dkg suszonych grzybów
Przygotowanie:
Grzybki wypłukać, namoczyć i w tej samej wodzie ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i gdy ostygną drobno posiekać.
- Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, posolić, wrzucić na suchą patelnię, podgrzać, dodać oliwę i smażyć aż cebula osiągnie złotawy kolor.
Dodać grzybki, śmietanę, bułkę tartą. Dokładnie pomieszać. Chwilę smażyć na małym ogniu. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Do mąki dodać masło, jajko po trochę wody i zagnieść – wyrobić ręką ciasto na uszka. Ciasto pokroić na 3 części, rozwałkować na cienkie placki, lekko podsypując mąką.
- Placek pokroić w kwadraty o boku 4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć farsz z grzybów i skleić boki, formując trójkąt. Kąty podstawy trójkąta skleić.
Gotowe uszka układać na stolnicy lub bawełnianej szmatce. Gotować, wkładać do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, odcedzić.
- Ciepłe uszka podać z gorącym barszczem.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1858 głosów)