Home Zupy Zupa z kopru włoskiego

Zupa z kopru włoskiego

by

Prosta i lekka zupa z koprem włoskim. Można ją podawać z jogurtem greckim. Dla wzbogacenia smaku warto dodać kilka kropel cytryny.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 2 duże bulwy kopru włoskiego
  • sól do smaku
  • 1 szczypta oregano
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • 1-2 listki mięty, posiekane
  • chili do smaku

Przygotowanie:

  • W garnku zagotować wodę. Koper włoski przekroić na pół i włożyć do garnka, posolić i gotować przez 10 minut.
  • Koper wyjąć z wody i pokroić w cienkie paski. Dodać z powrotem do garnka razem z oregano, liściem laurowym i solą. Przykryć i gotować przez 10 minut.
  • Na końcu dodać oliwę z oliwek, miętę i chili. Podawać z pieczywem.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (992 głosów)

related articles