Prosta i lekka zupa z koprem włoskim. Można ją podawać z jogurtem greckim. Dla wzbogacenia smaku warto dodać kilka kropel cytryny.
Składniki:
- 1 litr wody
- 2 duże bulwy kopru włoskiego
- sól do smaku
- 1 szczypta oregano
- 2 liście laurowe
- oliwa z oliwek
- 1-2 listki mięty, posiekane
- chili do smaku
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę. Koper włoski przekroić na pół i włożyć do garnka, posolić i gotować przez 10 minut.
- Koper wyjąć z wody i pokroić w cienkie paski. Dodać z powrotem do garnka razem z oregano, liściem laurowym i solą. Przykryć i gotować przez 10 minut.
- Na końcu dodać oliwę z oliwek, miętę i chili. Podawać z pieczywem.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (992 głosów)