Najlepiej smakuje ze świeżym zielonym groszkiem, ale można użyć mrożonego (przed użyciem rozmrozić i opłukać). Podawać z grzankami.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 średnie szalotki drobno posiekane
- 2 szklanki wody
- 3 szklanki zielonego groszku wyłuskanego z łupinek
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki słodkiej śmietanki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W garnku stopić masło i zeszklić szalotki. Dodać wodę i groszek, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem przez 12-18 minut, aż groszek będzie miękki.
- Zmiksować zupę w blenderze i wlać z powrotem do garnka przez sito, aby pozbyć się skórek z groszku. Można teraz dodać śmietanę i podgrzać zupę. Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1083 głosów)