Home Zupy Barszcz ukraiński z wołowiną

Barszcz ukraiński z wołowiną

by

Pyszny barszcz czerwony z dodatkiem wołowiny, kapusty i warzyw – czyli tak zwany barszcz ukraiński. Bardzo prosty przepis – polecam!

Składniki:

  • 500 g pręgi wołowej z kością
  • 3 l wody
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na zupę obsmażyć pręgę z każdej strony na dużym ogniu (ok. 3 minuty na każdą stronę). Dodać wodę, cebulę, marchewkę, seler i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień i gotować na małym ogniu przez 4 godziny – aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.
  • Odcedzić wywar (warzywa i mięso zużyć do innych potraw) i dodać do niego buraki oraz kapustę. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż buraki będą miękkie – ok. 30 minut.
  • Zmniejszyć ogień, dodać ocet, sól i pieprz do smaku.
  • Podawać udekorowane śmietaną i koperkiem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

270 minut

Całkowity czas:

290 minut


Średnia 5 / 5 (1254 głosów)

related articles