Pyszny barszcz czerwony z dodatkiem wołowiny, kapusty i warzyw – czyli tak zwany barszcz ukraiński. Bardzo prosty przepis – polecam!
Składniki:
- 500 g pręgi wołowej z kością
- 3 l wody
- 1 cebula, posiekana
- 1 szklanka posiekanej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
- W dużym garnku na zupę obsmażyć pręgę z każdej strony na dużym ogniu (ok. 3 minuty na każdą stronę). Dodać wodę, cebulę, marchewkę, seler i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień i gotować na małym ogniu przez 4 godziny – aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.
- Odcedzić wywar (warzywa i mięso zużyć do innych potraw) i dodać do niego buraki oraz kapustę. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż buraki będą miękkie – ok. 30 minut.
- Zmniejszyć ogień, dodać ocet, sól i pieprz do smaku.
- Podawać udekorowane śmietaną i koperkiem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
270 minut
Całkowity czas:
290 minut
Średnia 5 / 5 (1254 głosów)