Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.
Składniki:
- 1 i ½ kromki białego chleba
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ocet winny
- 1 zielona papryka
- 1 kg dojrzałych pomidorów
Przygotowanie:
- Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki.
- Podczas gdy w lodówce chłodzi się chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek. Do całości dodajemy schłodzony wcześniej chleb i miksujemy blenderem.
- Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy nieco wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce.
- Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno hiszpańskimi oliwkami.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1478 głosów)