Home Zupy Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

by

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

Składniki:

  • 1 i ½ kromki białego chleba
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ocet winny
  • 1 zielona papryka
  • 1 kg dojrzałych pomidorów

Przygotowanie:

  • Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki.
  • Podczas gdy w lodówce chłodzi się chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek. Do całości dodajemy schłodzony wcześniej chleb i miksujemy blenderem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy nieco wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce.
  • Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno hiszpańskimi oliwkami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1478 głosów)

related articles