Zupa bardzo pożywna i nie wymagająca żadnych szczególnych umiejętności, a bardzo smaczna. Zwykle, kiedy gotujemy rosół, to następnego dnia robimy z pozostałego pomidorową. A można krupnik.
Składniki:
- kilka suszonych grzybów
- 1-1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
- 50-70 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- 4 łyżki włoszczyzny (może być z mrożonek) pokrojonej w kostkę lub słupki
Przygotowanie:
- Grzyby pokruszyć lub namoczyć i posiekać.
- Rosół lub bulion doprowadzić do wrzenia.
- Wszystkie składniki wrzucić do gotującego się rosołu i gotować, aż kasza będzie miękka. Jeśli zdarzy się, że zupa będzie za gęsta – należy dolać wywaru lub wodę. Podajemy zupę posypaną zieloną pietruszką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1067 głosów)