Home Zupy Zupa – krupnik

Zupa – krupnik

by

Zupa bardzo pożywna i nie wymagająca żadnych szczególnych umiejętności, a bardzo smaczna. Zwykle, kiedy gotujemy rosół, to następnego dnia robimy z pozostałego pomidorową. A można krupnik.

Składniki:

  • kilka suszonych grzybów
  • 1-1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • 50-70 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki włoszczyzny (może być z mrożonek) pokrojonej w kostkę lub słupki

Przygotowanie:

  • Grzyby pokruszyć lub namoczyć i posiekać.
  • Rosół lub bulion doprowadzić do wrzenia.
  • Wszystkie składniki wrzucić do gotującego się rosołu i gotować, aż kasza będzie miękka. Jeśli zdarzy się, że zupa będzie za gęsta – należy dolać wywaru lub wodę. Podajemy zupę posypaną zieloną pietruszką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1067 głosów)

related articles