„Na grzyby…” tę piosenkę Kabaretu Starszych Panów nucę każdej jesieni, w drodze do lasu, na grzybobranie. Bez zupy grzybowej nie wyobrażam sobie Wigilii, smakuje jednakże równie smacznie o każdej porze roku, wypełniając dom wspaniałym zapachem.
Składniki:
- 250 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1/2 średniego selera pokrojonego w kostkę
- 1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Grzyby umyć.
- Do garnka ok. 2,5 litrowego wlać 2 litry wody. Dodać grzyby i gotować ok. 30 min. na małym ogniu.
- Dodać wymyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę (korzeń), kilka gałązek natki pietruszki i seler.
- Dosypać przyprawy – sól, pieprz. Można dodać do smaku posiekany ząbek czosnku i kostkę bulionową.
- Gdy warzywa będą miękkie należy podprawić zupę mąką (rozmieszaną uprzednio w kilku łyżkach zimnej wody lub roztopionej w rondelku łyżce masła), zagotować.
- Zupę podawać z makaronem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1415 głosów)