Home Zupy Grzybowa z suszonych prawdziwków

Grzybowa z suszonych prawdziwków

by

„Na grzyby…” tę piosenkę Kabaretu Starszych Panów nucę każdej jesieni, w drodze do lasu, na grzybobranie. Bez zupy grzybowej nie wyobrażam sobie Wigilii, smakuje jednakże równie smacznie o każdej porze roku, wypełniając dom wspaniałym zapachem.

Składniki:

  • 250 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 średniego selera pokrojonego w kostkę
  • 1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  • Grzyby umyć.
  • Do garnka ok. 2,5 litrowego wlać 2 litry wody. Dodać grzyby i gotować ok. 30 min. na małym ogniu.
  • Dodać wymyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę (korzeń), kilka gałązek natki pietruszki i seler.
  • Dosypać przyprawy – sól, pieprz. Można dodać do smaku posiekany ząbek czosnku i kostkę bulionową.
  • Gdy warzywa będą miękkie należy podprawić zupę mąką (rozmieszaną uprzednio w kilku łyżkach zimnej wody lub roztopionej w rondelku łyżce masła), zagotować.
  • Zupę podawać z makaronem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1415 głosów)

related articles